Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Twee

Twee belevingswerelden rondom de zwangerschap in ons samengestelde gezin

Serena van Mil (38) is gezinscoach, columnist en oprichtster van het platform ‘van Single tot Bonusmama’. Ze is Bonusmama van Dymar (14) Mama van Charlie-Fay (5) en Aiden (4 maanden). Samen met haar verloofde leven zij als samengesteld gezin in Amsterdam Oud-West.

Twee belevingswerelden rondom de zwangerschap in ons samengestelde gezin

Het is best een zoektocht hoe goed aan te sluiten bij de twee belevingswerelden van de kinderen, rondom deze zwangerschap. Soms baal ik ervan en heb ik er weerstand op. Er zijn bijvoorbeeld twee heel verschillende gesprekken over de zwangerschap. Waar het bij het ene kind van nature gaat, haar handen automatisch op mijn buik belanden en ze hele gesprekken heeft met haar nog niet geboren broertje, is het bij mijn bonuszoon zoeken of en zo ja hoe hij hierin betrokken wil zijn. Gesprekken over de baby zijn snel afgeleid, hij begint bijvoorbeeld tijdens het praten over een heel ander onderwerp. En het voelen aan mijn buik hoeft ook niet per se. Wat natuurlijk helemaal goed is. Want ik snap ook dat het voor een vijfjarige heel anders is dan voor een viertienjarige. Tegelijkertijd vind ik het jammer.

Ik wil niks liever dan ons samen verbinden, de kloof die er van nature is overbruggen en met elkaar dit nieuwe proces aangaan. Gelijkwaardig. Het is de worsteling die ik voel tussen mijn biologische kind en mijn bonuskind.
Het verschil tussen die bloedband wordt op deze manier ‘pijnlijk’ duidelijk en ik wil ’t liefst ervan weg. Het is het deel in mij dat afstand wil nemen van deze werkelijkheid in ons samengestelde gezin. Want de liefde die ik voel voor hen beide is groot.

 

Lees de column van Serena verder in Fabulous Mama editie 6-2022. Deze bestel je hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.