Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.
In

In haar eentje op de vlucht

Vier jaar geleden verliet Laila (32) Syrië. Alleen, haar drie zonen en haar dochter moest ze achterlaten. Ze ontvluchtte de oorlog en ontsnapte daarmee ook aan een leven waarin ze als vrouw niets te vertellen had. ‘Toen ik twaalf was moest ik tegen mijn zin de sluier dragen, op mijn vijftiende werd ik uitgehuwelijkt…’

In haar eentje op de vlucht

“In Nederland ben ik vrij. Ik kan doen wat ik wil en ik kan me kleden zoals ik wil. Niemand verplicht mij een sluier te dragen en ik hoef geen toestemming te vragen voor ik naar buiten ga: niet aan mijn vader,
niet aan mijn broers en niet aan mijn ex-man. Ik ben gescheiden zodra ik een Nederlands paspoort had. Ik date nu af en toe via Tinder en altijd met Westerse mannen. Ik voel me als vrouw meer gerespecteerd door hen dan door Arabische mannen. In mijn ervaring vinden Arabische mannen een vrije vrouw uiteindelijk altijd ‘haram’: slecht.”

Gedomineerd door mannen

“Een vriendin zei laatst dat de oorlog in Syrië ervoor gezorgd heeft dat ik nu vrij ben. Op een bizarre manier is dat inderdaad zo. Ik kom uit een traditionele, religieuze familie. De vrouwen dragen een hijab. Toen ik twaalf werd moest ik hem van mijn ouders om. Ik vond het vreselijk. De eerste jaren deed ik hem onderweg naar school stiekem af, maar uiteindelijk kon ik er niet meer onderuit. Tijdens mijn vlucht naar Europa heb ik hem afgedaan. Het voelt als een bevrijding.

Tekst Anne Bakker 

 

Lees het hele verhaal in Fabulous Mama editie 5-2022

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

cover fab mam 1 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.