Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Alles

Alles een beetje minder, levert veel meer op

Het gaat niet goed met de aarde. De lucht vervuilt, het klimaat wordt extremer, de bodem verschraalt en diersoorten sterven uit. Toch blijven we vasthouden aan meer, meer, meer… Terwijl we juist ‘minder’ nodig hebben. Een pleidooi voor een omslag: van blind consumeren naar bewust consuminderen.

Alles een beetje minder, levert veel meer op

We groeien op met het idee dat economische groei gelijk staat aan meer welvaart. Meer geld en meer bezit als graadmeter voor geluk. Maar als we kijken naar waar we daadwerkelijk gelukkig van worden, spelen spullen helemaal geen rol. Uit een 75 jaar lang lopend onderzoek aan de Universiteit van Harvard blijkt dat we het gelukkigst worden van betekenisvolle relaties met vrienden, familie en geliefden. Toch houden we krampachtig vast aan het kapitalistische idee van ‘hoe meer, hoe beter’: meer geld, meer spullen, meer kleding, meer huizen, meer auto’s, meer vakanties… Onze hebzucht zorgt voor verregaande problemen. Want om al dat ‘meer’ te produceren is heel veel energie nodig en fossiele brandstoffen zoals olie en gas raken op. Tegelijkertijd veroorzaakt de verwerking van die brandstoffen veel uitstoot van broeikasgassen, die als een ‘deken’ om de aarde blijven hangen waardoor de aarde opwarmt en het klimaat steeds sneller verandert.

ALS WE KIJKEN NAAR WAAR WE DAADWERKELIJK GELUKKIG VAN WORDEN, SPELEN SPULLEN HELEMAAL GEEN ROL

Volgens het laatste rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), dat wereldwijde kennis op het gebied van klimaatverandering en de gevolgen ervan in kaart te brengt, zijn de gevolgen van extreem weer voor mens en natuur nog ernstiger dan werd gedacht. Meer dan duizend wetenschappers werkten mee aan het rapport en de boodschap is unaniem: willen we nog enige invloed uitoefenen op de vergaande gevolgen van klimaatverandering, dan moeten we nú in actie komen. De verbranding van fossiele brandstoffen en de uitstoot van broeikasgassen moeten naar beneden.

 

In Fabulous Mama 4-2022 lees je meer over consuminderen, Deze bestel je hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.