Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

mijn zoon

‘Mijn zoon heeft schizofrenie’

Vier jaar geleden had Bart (19), de zoon van Liduine, voor het eerst een psychose. Inmiddels is hij meerdere keren opgenomen geweest en lijkt herstel ver weg. Toch probeert zijn moeder positief en hoopvol naar de toekomst te kijken. ‘Zijn gevoel voor muziek is heel bijzonder. Daarom denk ik dat muziek hem kan helpen.’

‘Mijn zoon heeft schizofrenie’

“Als ik de hoop opgeef, is hij verloren. Want Bart is zelf vrij negatief en de artsen zijn dat ook. Toen Bart voor de tweede keer een psychose had, kreeg hij de diagnose schizofrenie, een aandoening waarbij de patiënt terugkerende psychotische episoden heeft.* Een psychose is een mix van verschillende symptomen zoals wanen, hallucinaties, problemen met aandacht en geheugen, motivatieproblemen, depressie of manie. Bij Bart is alles voorbijgekomen, behalve geheugenproblemen. Bart heeft juist een ongelooflijk goed geheugen, het lijkt soms bijna fotografisch. Alles wat hij leest of hoort wordt opgeslagen in zijn hoofd. Op zijn tiende bleek uit een test dat hij zeer hoogbegaafd is. Ik vraag me soms af of zijn hyperslimme brein in zijn voordeel werkt of juist in zijn nadeel?

Auditie doen

“Bart is ook heel gevoelig en bijzonder muzikaal. Op zijn vijfde kon hij al hele partituren van Bach spelen op de piano. Mijn man is pianodocent en heeft hem tot zijn zestiende muzikaal begeleid. Het plan was dat hij na de middelbare school auditie zou doen bij Juilliard, een prestigieus conservatorium in New York. Bart was altijd heel volgzaam en deed wat zijn vader van hem vroeg.

 

Lees het hele verhaal in de nieuwste Fabulous Mama 1-2023. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.