Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

eczeem

Eczeem, de nachtmerrie van elke ouder

Kinh-Thi (41) en Elmer (46) zijn getrouwd, wonen in Amsterdam en hebben samen drie kinderen: Mikai (10), Quilan (8) en Neeve (6 maanden). Drie weken na de geboorte van hun eerste zoon verschenen er rode vlekken en bultjes op het babyhuidje en werd het leven van het gezin volledig op z’n kop gezet. 

Heftige eczeem

Kinh-Thi: “De huisarts zei dat het babyacne was en dat het vanzelf over zou gaan. Maar niets was minder waar. De plekjes gingen niet weg, het werd steeds erger. Het was het begin van onze helse eczeemreis.

eczeemDe uitslag verspreidden zich over het lichaam van Mikai. Verschonen of omkleden hielp niet meer, er werd altijd gekrabd. Ons leven bestond uit 24/7 aanstaan, intensieve verzorging en vele doktersbezoeken.

Dit ging het hele jaar door. In de zomer kon Mikai geen korte kleren aan, want de verleiding om te krabben was dan te groot. Ook het transpireren maakte de jeuk erger. In de winter daarentegen werd zijn huid droger, wat ook voor meer jeuk zorgde. Toen Mikai acht maanden was, werd ik zwanger van onze tweede zoon, Quilan. De angst dat ook hij eczeem zou krijgen was constant aanwezig. En helaas, het is hem niet bespaard gebleven. Ook Quilan kreeg rode plekjes en bultjes drie weken na de geboorte. Tijdens deze periode, met twee jonge kinderen met slechts achttien maanden leeftijdsverschil, die allebei heftig eczeem hadden, stonden we echt in de overlevingsstand.

Eczeemreis

Alle energie van de kinderen ging naar hun kapotte huid, dat ten koste ging van hun groei. Ze waren daardoor onder behandeling bij een kinderarts, dermatoloog en MDL-arts. We kregen van alles voorschreven, van de lichtste tot zwaarste hormoonzalf. Op korte termijn lukte het ons om de huid van de kinderen dicht te krijgen, maar zodra we stopten met smeren, kwam het eczeem net zo snel weer terug. Dat voelde voor mij als moeder niet goed. We hebben ook lanettecrème, cetomacrogolzalf en vaseline geprobeerd, maar geen enkel product zorgde voor verbetering. En dus bleven we maar zoeken naar een oplossing.

We hebben denk ik alle crèmes en zalven die bij de apotheek te verkrijgen zijn uitgeprobeerd. Toen dit allemaal niet hielp, zochten we een oplossing in complementaire geneeskunde, zoals acupunctuur, natuurgeneeskundige, homeopathie en kinesiologie. Daarnaast heb ik tijdens de borstvoedingsperiode alle allergenen vermeden en kregen de kinderen daarna Neocate, koemelkvrije kunstvoeding op recept. We probeerden alles.

“Een kind dat lijdt aan heftig eczeem is hartverscheurend. De wanhoop die je als ouder voelt als je kind altijd jeuk heeft, is verschrikkelijk. Als buitenstaander heb je geen idee wat voor impact dit heeft op je gezinsleven.”

Impact

Onze kinderen waren continu ingebakerd tegen het krabben. De jeuk was zo erg dat wanneer we ze vasthielden, ze met hun gezicht tegen ons aan probeerden te schuren. We hadden dan ook altijd zachte, hydrofiele doeken van bamboe bij ons, zodat ze iets zachts hadden om tegenaan te wrijven met hun hoofdjes. Hiermee wilden we voorkomen dat hun huid verder kapotging.

Alle emoties als pijn, frustratie, onzekerheid, wanhoop en boosheid hebben we gevoeld. De eerste zeven jaar hebben we amper geslapen; de jongens sliepen bij ons en we hielden hun handen vast tegen het krabben. ’s Ochtends als het nog donker was, voelde ik eerst aan hun gezicht om te kijken wat de status van hun huid was.
Zwemlessen stelden we zo lang mogelijk uit en we overwogen zelfs thuisonderwijs. Je kan immers niet verwachten dat de school de zorg overneemt.

Haver

Uiteindelijk vonden we iets wat leek te werken: de heilzame havermoutbadjes tegen waterpokken. Zo ontdekten wij de kracht van haver. Er is veel onderzoek gedaan naar havermout en het wordt zelfs door de FDA erkend als “skin protectant”. Havermout kan de huid beschermen tegen huidirritatie en kan de jeuk verlichten bij eczeem, waterpokken of muggenbulten. Ook zijn we erachter gekomen dat koemelk, gluten, kippenei en tomaten triggers waren voor opvlammingen bij onze zoons. Door al deze ervaringen kregen we steeds meer vertrouwen en had het eczeem geen grip meer op onze emoties. Bij een terugval van de huid schoten we niet meer direct in de paniek.

Door onze wanhoop verlangden wij sterk naar een natuurlijke oplossing voor de eczeemgevoelige huid van onze kinderen. Wij wilden een crème laten maken voor Quilan met biologische haver van de hoogste kwaliteit. Anderhalf jaar lang hebben wij samples getest op zijn huid, waardoor we de crème konden blijven verbeteren. En dat is gelukt!

tiny toddSucces

Eindelijk waren we uit de vicieuze cirkel gestapt van krabben, herstel, droge huid, jeuk en weer openkrabben. De huid van Quilan kriebelde niet meer, werd sterker, voelde zachter aan en hij kon nu echt genieten van het leven als kind. Eindelijk kon hij weer zorgeloos spelen. Toch was het voor mij lastig om te geloven en te accepteren dat het zo goed ging. Elke ochtend voelde ik nog steeds aan zijn huid. Deze was nu superzacht in plaats van ruw als schuurpapier.

Toen ik zwanger was van onze dochter kwam de angst weer naar boven. De kans dat ook zij eczeem zou krijgen, was er. Ik heb mij toen door een orthomoleculaire therapeut laten begeleiden voor een optimale darmflora door middel van een dieet en supplementen. Daarnaast ging ik naar een psycholoog om te helen van mijn (eczeem)trauma.

Afgelopen zomer is onze dochter geboren en drie weken erna kreeg ze acne op haar oortjes en wangen. Gelukkig konden we onze eigen crème succesvol inzetten; ze heeft weer een gave huid. We kunnen nu voor het eerst ervaren hoe het is om een baby te hebben zonder eczeem, waar we erg dankbaar voor zijn. Want een gezonde huid is eenmaal niet vanzelfsprekend.

Na een crowdfunding hebben we onze Itch-Free Oat Cream op de markt gebracht en ontvangen dagelijks dankbare berichten van ouders over de impact die wij maken. Wij zijn ontzettend blij dat de crème niet enkel onze kinderen, maar ook talloze andere kinderen en ouders helpt en verlichting biedt.”

 

Ouders: “Sinds onze dochter is geboren zonder eczeem, beseffen we pas hoe bijzonder een gezonde huid is”

 

Wil jij ook een ervaringsverhaal delen? Mail dan naar redactie@fabulousmama.nl

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.